2016. júl 20.

5 gyakori hiba, ami miatt nem lesz kockahasad

írta: FitProjekt
5 gyakori hiba, ami miatt nem lesz kockahasad

fitprojekt_sixpack.jpgAkár beismerik, akár nem, igazából mindenki szeretne lapos, vagy éppen kockás hasat. Egyesek veszíteni szeretnének a hastájéki zsírból, másoknak az a célja, hogy erősebb törzsizmokat szerezzenek. De ha a férfiak nagy többségét vesszük, akkor az egyetlen céljuk, hogy kidolgozott kockás hassal feszíthessenek a strandon.

Az egyetlen vicces dolog az egészben, hogy a kockás has elérése nem egy bonyolult folyamat, de ennek ellenére rengeteg hibát vétenek az erre törekvők a konditermekben. Te is szeretnél szép hasat magadnak? Akkor ezeket a hibákat ne kövesd el:

1. Intenzitás hiánya

Nagyon sokan azt gondolják, hogy ha minden nap egy kicsit edzenek hasizomra, az majd idővel meghozza a hatását. Egy kis hasprés, egy kis lábemelgetés és már készül is a formás hasizom… Sajnos nem így van. A hasizom ugyanúgy működik, mint a többi izomcsoport, ha komoly eredményeket szeretnél elérni, akkor ugyanolyan intenzitással kell megdolgoztatni őket, mint minden más testrészedet. Ne félj egy kicsit meggyötörni azt a hasizmot! Próbálj ki új gyakorlatokat, növeld az ellenállást és a várt izomláz nem fog elmaradni. ;)

2. Nincs elég ellenállás

Ha edzés után nem érzed a megdolgoztatott területet, akkor ne várj túl sok fejlődést. Ha a szokásos gyakorlatok nem hozzák meg a kívánt „húzódó” vagy „fáradt” érzést a hasizmodban, akkor ne félj súlyokhoz nyúlni. Lehet, hogy kevesebb ismétlést tudsz majd megcsinálni, de így mélyülnek a barázdák a hasfaladon.

3. Rossz gyakorlatok

Ahogy más izomcsoportoknál is fontos szerepet játszanak a különböző gyakorlatok, illetve a más-más területre ható mozdulatok, úgy a hasizomnál is oda kell figyelni erre.

  • Kezdd a hasizmod erősítését olyan gyakorlatokkal, amelyek az alsó részére hatnak leginkább. Ilyenek például a lábemelések nyújtott vagy hajlított lábbal.
  • A következő terület, amit célszerű megdolgoztatnod a hasizom felső része. Itt a jól bevált hasprés kiváló szolgálatot tesz, főleg ha egy kis súlyt is használsz.
  • Végül az oldalsó hasizmokat érdemes megizzasztani egy pár rotációs gyakorlattal.

4. Rövid mozgástartomány

Biztos Te is hallottál már olyat ismerősöktől, hogy minden nap megcsinál 500 hasprést, aztán amikor véletlenül meglátod a gyakorlat közben a konditeremben, akkor nevetve nyugtázod, hogy igazából csak a fejét emelgeti.

Ha van olyan testrész, amit érdemes lassú és precíz mozdulatokkal megdolgoztatni, akkor az a hasizom. Gondosan ügyelj arra, hogy minél szélesebb spektrumon valósuljon meg a mozgás, az izomkötegek kinyúlásától az összehúzódásig.

5. Lábak beakasztása

Nagyon sokan úgy tanultuk, hogy a felüléseknél be kell akasztanunk a lábainkat valami alá, vagy a partnerünknek le kell fognia, hogy minél jobban menjen a gyakorlat. A gond viszont az, hogy ezáltal a hatás átterelődik a hasfalunkról a csípő-és combizmokra. Rosszabb esetben pedig sérülést is okozhat deréktájon.

Ehelyett érdemes izometrikus (leegyszerűsítve: amikor nincs izomösszehúzódás) gyakorlatokat végezni, mint például a plank tartás. De végezhetsz olyan mozdulatokat is, ahol szabadon vannak a lábaid, mint például V-felülések, ahol a lábak és a felsőtest egyszerre emelkednek el a földtől.

Ha ezekre elkezdesz odafigyelni, akkor garantáltan jobb eredményeket fogsz elérni az edzéseid során. További tippekért, receptötletekért és edzés videókért látogass el a Facebook oldalunkra!

Szólj hozzá

egészség mozgás hasizom kockahas vázizomzat hastájéki zsír