2016. júl 14.

Turbózd fel az agyad egy kis mozgással

írta: FitProjekt
Turbózd fel az agyad egy kis mozgással

Agyserkentő hatásdownload.jpg

Lehet, hogy még nem hallottál róla, de a mozgás kifejezetten jó hatással az agyunkra. Friss kutatások számos jótékony hatást mutattak ki, melyek szerint a rendszeres mozgás javítja az agyműködést, így a memóriát, a koncentráló képességet és a tanulást. Kifejezetten az aerob jellegű mozgásforma segített a diákoknak jobb eredményeket elérni a teszteken, és javította a magatartásukat is. Mindez jól hangzik, de felmerülhet benned a kérdés, hogy mégis hogyan kell ezt a gyakorlatban elképzelni.

Kezdd mozgással a napot

A mozgással járó előnyök leginkább közvetlenül a tanulás előtt végzett sportolással érhetőek el. Egy kellemes kocogás még iskola előtt vagy egy pár 4 ütemű fekvőtámasz a munkába indulás előtt jobb tanulóvá vagy munkaerővé tehet. Azok a diákok, akik még a nap elején vesznek részt a testnevelés órán, jobb dolgozatokat írnak a későbbi órákon, ami közvetlenül visszavezethető a testmozgásra.

Nem csoda, hogy Amerikában már javában tesztelik a "sétáló munkaállomásokat", amik már messze túlmutatnak az egyszerű álló iróasztalon. Ennek oka, hogy egyre jobban fókuszba került az naphosszat tartó ülés, mint közellenség. Vannak akik már egyenesen úgy emlegetik, hogy az "ülés az új dohányzás". Nem véletlen, hogy a munkáltatóknak is reagálniuk kellett erre a helyzetre, hiszen egyre több munkavállaló szenved az elhízás okozta betegségektől, amik a munkahelyi teljesítményükre is rányomja bélyegét.
article-2418924-1bc51c7a000005dc-799_634x442.jpg

Jobb emlékezőképesség

Az aerob jellegű gyakorlatok nem csak a tanulást és a koncentrációs képességet javítja, hanem az emlékezőképességet is erősíti. Ez különösen fontos felfedezés az idősebbek számára. Persze nem kell nagyon kimerítő gyakorlatokra gondolni, nyújtássa vagy a biciklizéssel is elérhetőek ezek a pozitív hatások. Így tehát nem csak a testünkre, de elménkre is kiválóan hat a fizikai aktivitás.

Tanulás mozgás közbenexercise-after-learning-helps-retain-information-300x200.jpg

A mozgás kifejezetten hatásos lehet, ha tanulással kombináljuk. Az iskolapadban állandóan ülve kell lenni, de az otthoni felkészülés már nem kell, hogy ilyen kötöttségek között történjen. Kicsit talán nehezen kivitelezhetőnek tűnik, de egy kis kreativitással becsempészhető a mozgás a tanulóidőbe is. Nem kell itt sem nagy dolgokra gondolni, egy kis séta, vagy egy labda dobálása megteszi hatását. A ritmusra végzett mozgás még jobban segíthet a tananyag elsajátításában.

 

Fő a változatosság

Ha már korábban is rendszeresen mozogtál, akkor érdemes új sportokat kipróbálnod, hogy a legjobb hatást érhesd el a mozgás és a tanulás kombinációjával. Például ha kosarazol, akkor az nem biztos, hogy a legjobb sportválasztás a tanulás mellé. :)

Próbáld ki a kocogást vagy az ugrálókötelezést, és nézd meg, hogy milyen hatást érsz el vele. A különböző aerob gyakorlatok eltérő előnyökkel járhatnak, amikor egy tananyagot meg kell jegyezni és visszamondani. Találd meg a számodra legjobban működő mozgásformát!

Akkor se csüggedj, ha esetleg nem éred el a kívánt hatást a tanulás során, mert tapasztalatból mondjuk, hogy a sport javítja a kedvünket, koncentrálóképességünket és a fizikai egészségünket. Tehát mindenképpen érdemes kipróbálnod.

 

Forrás:

http://fit.webmd.com/teen/move/article/exercise-boosts-brain

http://www.businessinsider.com/the-truth-about-working-on-a-treadmill-desk-2013-11

http://www.webmd.com/fitness-exercise/news/19991207/exercise-may-improve-learning-memory

http://www.webmd.com/fitness-exercise/news/20120406/remember-this-exercise-boosts-your-brainpower

http://www.webmd.com/healthy-aging/news/20121101/physical-activity-brain-health

Szólj hozzá

mozgás egészséges életmód rendszeres testmozgás