2015. dec 04.

Hihetetlen: 20 kilót fogyott a gyorséttermi kajától!

írta: FitProjekt
Hihetetlen: 20 kilót fogyott a gyorséttermi kajától!

Bár a Fitprojekt elkötelezett híve az egészséges életmódnak és a változatos étrendnek, de megértjük azt, ha időnként lecsúszik egy-egy hamburger, vagy más gyorséttermi étel. Fontos, hogy ez ne szegje kedved: ha a kalóriaszámlálós módszert választod a fogyáshoz, a mekis kajával is lefogyhatsz! Nem hiszed el? Olvasd el John Cisna történetét, aki 3 hónapig csak mekis kaján élt és 20 kilót fogyott!

fitprojekt_kaloriaszamolas.jpg
Nem vagy teljesen elégedett a súlyoddal, az alakoddal? Nem vagy egyedül. Sok más emberhez hasonlóan azonban te is hajlamos vagy mindig a legdivatosabb fogyókúrákat, legőrültebb módszereket kipróbálni, csak hogy eredményt érj el – ami aztán valahogy mégis elmarad?
Van egy régóta ismert, tutira működő módja a fogyásnak, ez pedig nem más, mint a kalóriaszámlálás, vagyis odafigyelsz a bevitt kalóriákra, rendszeresen sportolsz. Korábban már írtunk róla, miért ez a legjobb „fogyókúra”, most pedig bebizonyítjuk, hogy akár még gyorséttermi kajával is elérheted a célod!

 

A Nagy Mekis Fogyókúra kezdete

Történetünk főhőse John Cisna, egy középiskolai tanár az Egyesült Államokból, akinek 2014-ből származó példája azt bizonyítja, hogy a fogyás kizárólag elhatározás és odafigyelés kérdése.
Talán te is emlékszel a 2004-es amerikai dokumentumfilmre, a Super Size Me-re, melynek főszereplője egy hónapon át kizárólag a sárga M-betűs étteremben evett, aminek meg is lett az eredménye: durván elhízott, egészségi állapota pedig ilyen rövid idő alatt is megromlott.
Cisna szintén kizárólag mekis kaját fogyasztott, a várt eredményekkel ellentétben ő azonban nem hogy hízott volna, még fogyott is, méghozzá közel 20 kilót! Hogyan lehetséges ez? Ő is rájött arra, hogy a fogyás eléréséhez nem a bevitt étel típusa, hanem annak mennyisége a mérvadó.

 

Terítéken a meki-diéta

Cisna egy középiskolai projekt keretén belül vitte véghez a nem mindennapi mutatványt. A kísérletbe három tanítványát is bevonta, az ő feladatuk volt a gyorsétterem online adatbázisában megtalálható tápanyagértékek felhasználásával kiszámolni a napi bevitt kalória mennyiségét, illetve összeállítani a tanár úr étrendjét.
Cisna aztán természetesen ehhez készségesen tartotta is magát, 90 napon át nem evett mást, kizárólag McDonald’s-ból származó ételeket.
Azt gondolod, hogy ez kizárólag öntet nélküli salátát jelentett?
Rosszul sejted, hiszen saláta mellett mcreggelit, Bic Macet, sajtburgert éppen úgy fogyasztott, mint fagylaltot.
Elég nehezen hihető igaz?
Az étrendet összeállító diákok 2000 kalória/nap értékkel számoltak, a tanár úr étrendje ezt sosem haladta meg.
Ezzel egyidejűleg Cisna a mozgásszegény életmóddal is felhagyott, ami korábban nagymértékben hozzájárulhatott sörhasa kialakulásához. A három hónapos kísérlet során minden nap mozgott, és ha nem is hosszú órákig tartó, kemény edzéseknek vetette alá magát, de legalább sétált, méghozzá egészen pontosan 45 percet naponta, ami azért kardio edzésnek nem utolsó. A helyi gyorsétterem vezetősége egyébként olyannyira kíváncsi lett a kutatás eredményeire, hogy ingyen biztosították Cisna számára a napi betevő mekis falatokat.

 

Számold a kalóriákat!

Cisna elmondása szerint egyáltalán nem lepődött meg az elért eredményen, hiszen ő is tisztában volt vele, hogy a súlygyarapodás és a súlyvesztés alapja nem más, mint hogy több, vagy kevesebb kalóriát viszünk be a szervezetbe, mint amennyit elégetünk. Az egész ennyire egyszerű. A tanár nem a gyorséttermi ételek népszerűsítését tűzte ki célul a kísérlet elején, hanem azt, hogy bemutassa: súlyunk szempontjából gyakorlatilag mindegy mit eszünk, amíg odafigyelünk a mennyiségre és a megfelelő testmozgásra is, nyert ügyünk van. 1297760240933_original.jpg
Cisna egyébként a kísérlet végeztével sem hagyott fel a különleges diétával, annak meghosszabbítása pedig további súlyvesztéshez vezetett, az esetről pedig azóta könyvet is írt.
Ez a történet is jól példázza, hogy mennyire biztos módszer a kalóriaszámlálás, hiszen még az egyik legegészségtelenebbnek tartott és legtöbbet szidott étrend is fogyást eredményezhet, ha odafigyelsz.
Ettől függetlenül a FitProjekt elkötelezett amellett, hogy a bevitt tápanyagok minősége is kapjon ugyanolyan figyelmet, mint a kalóriaérték, hiszen az egyoldalú étkezés hosszú távon negatívan hathat egészségünkre.

Szólj hozzá