2015. aug 18.

Vázizomzat az egészségünkért

írta: FitProjekt
Vázizomzat az egészségünkért

Legyünk őszinték: ha valaki elkezd edzőterembe járni, vagy más komolyabb sportaktivitásba fog, annak legritkább esetben az egészség hosszú távú megőrzése a célja. Sokkal inkább testképünk javítása, testünk szebbé tétele vezérel minket a döntésben, hogy aztán végül jobban tetszünk magunknak és másoknak is. Ezzel nincs is semmi baj, hiszen ez végeredményben önbizalmunk növekedéséhez és életminőségünk javulásához is hozzájárul, sőt: a vázizomzat fejlődése egy sor, eddig nem sokat tárgyalt pozitív élettani hatást eredményez!

Mozogni jó!

A vázizomzatunk fejlesztésével, a rendszeres mozgással tehát szebbé, kívánatosabbá, magabiztosabbá válunk. A testmozgás során a rohanó világ mindennapjaival együtt járó stressz is oldódik, sőt: lassul az öregedés, csökken az impotencia kialakulásának esélye is. A kezdeti nehézségekkel járó rendszeresség pedig előbb-utóbb megszokássá, majd egyenesen igénnyé válik, elkezdjük hiányolni a mozgást, ha kimarad egy-egy alkalom. A vázizomzat azonban meglepő módon sokkal többre képes, olyat tesz egészségünk fenntartásáért, amire nem is gondolnánk.

A vázizomzat, mint endokrin szerv

A vázizom, azaz a harántcsíkolt izom a gerinces állatok tömegének legnagyobb részét teszi ki, az emberek esetében átlagosan 45%-ot.FitProjekt_vazizomzat

Működésük akaratlagosan is irányítható, de reflexes működésük is van (nyelés, légzés). Legfőbb jellemzőjük, hogy rövid távon képesek nagy erőt kifejteni. Elsődleges szerepük a test mozgatása, de az energia felhasználásával a test anyagcseréjében is kulcsfontosságúak. Endokrin szerveknek azokat nevezzük, melyek hormonok termelése útján hatással vannak más szervek és egyúttal az egész test működésére is.

A legújabb kutatások kimutatták, hogy a vázizomzat ilyen szervként is képes működni, ugyanis munkája során olyan anyagokat, úgynevezett miokinokat termel, melyek pozitív hatást fejtenek ki más, távoli szervek működésére is. (Iizuka, Machida, Hirafuji: Skeletal Muscle Is an Endocrine Organ, 2014.) Különféle betegségek megelőzéséhez hosszú távon elsődleges fontosságú ezen anyagok kiválasztásának és működésének pontos megértése, ezek ugyanis segíthetnek megelőzni olyan komoly betegségeket, mint a 2-es típusú cukorbetegség, a vastagbélrák, a mellrák, a demencia és a depresszió. (Pedersen: Muscles and their myokines, 2010.)

Bár a miokinok működésének pontos mechanizmusa még nem ismert, így ez a terület további kutatást igényel, az már biztos, hogy hatásuk egyértelműen pozitív. A rendszeres mozgással és a vázizomzatunk építésével tehát nem csak épülünk és szépülünk, de eddig nem sejtett módon maradunk egészségesek. A vázizomzat ugyanis nemcsak az energiafelhasználásban részt vevő passzív tényező, hanem aktív szervként viselkedve hormonszerű anyagok termelésével a szervezet egészséges működéséhez hosszú távon is hozzájárul. Újabb érv született tehát amellett, hogy mozogni jó, hasznos és egészséges. Izmosodásra fel!

Szólj hozzá

cukorbetegség egészség mozgás egészséges táplálkozás egészséges életmód rendszeres testmozgás vázizomzat