2015. aug 07.

5 egyszerű tipp, hogyan élvezd a fogyókúrát

írta: FitProjekt
5 egyszerű tipp, hogyan élvezd a fogyókúrát

fitprojekt_hogyan_elvezd_a_fogyokurat_1.jpgHogyan élvezd a fogyókúrád?
A legegyszerűbb módja, ha nem fogyókúrának hívod.
Olvass tovább és eláruljuk, hogyan szabadulhatsz meg a fogyókúra okozta stressztől és hogyan habzsold tudatosan, egészségesen az életet!

Sokféle oka lehet annak, hogy belevágsz egy fogyókúrába.
Lehet, hogy egy nap rájössz, hogy a régi nadrágod már nem jön fel, vagy rádöbbensz, hogy „nyakadon” a strandszezon.
De a legjobb ok az, amikor egyszerűen egészségesebb akarsz lenni és ez motivál, hogy megszabadulj a feleslegtől!
Éppen ezért azt javasoljuk, hogy töröld a „fogyókúra” szót a szótárból és helyette inkább az „életmódváltást” égesd be az agyadba.

A fogyókúra egy rövidtávú, túlélendő időszakot feltételez, míg az életmódváltás hangsúlyozza a változás tartósságát és véglegességét. Ne úgy tekints erre, mint egy fájdalmas időszakra, amin túl kell esned, hanem úgy, mint egy új létformára, amit élvezni fogsz!
Mindjárt el is áruljuk, hogyan…

A legfontosabb: megfelelő étrend

FitProjekt_egeszseges_etrendAz új életmódnak alapvetően két fontos összetevője van:a testmozgás és a helyesen megválasztott étrend.
Kevesen tudják, hogy a kettő közül a bevitt táplálék minősége és mennyisége az igazán kulcsfontosságú a hosszú távú siker eléréséhez és fenntartásához. (Ami nem jelenti, hogy a testmozgás kevésbé lenne fontos!)

Ehhez először érdemes dietetikus szakember segítségét kérni, vagy legalább elmélyedni a dietetikusok által írott szakirodalomban.
Tortát sütni sokan tudnak, de igazi mesterműért a cukrászatba mész.
A villanykörtét te is ki tudod cserélni, de ha füst szivárog a konnektorból, akkor már villanyszerelőt hívsz, ugye?
Ez a helyzet az étrendeddel is.
Az egészséged, az életminőséged múlik rajta, ezért ha igazán jót akarsz magadnak, fordulj szakértőhöz!

Ne légy birka!

Ne dőlj be minden trendi fogyókúrának és diétának!
Ha nagyon figyelsz, rájössz, hogy legtöbbjük pár éven belül eltűnik a süllyesztőben, hiszen idővel kiderül róluk, hogy hatásuk (ha van egyáltalán) rövid távra szól. Sokuk egészségtelen, szükségtelen önsanyargatással jár, amit idővel megbosszul a szervezeted!
Nehéz kikerülni a csapdákat, hiszen a különböző magazinokban, internetes fórumokban mindig találni pár elkötelezett szószólót, aki úgy hisz az általa követett diétában, mintha az maga lenne a szentírás.
Ne dőlj be nekik: attól még, mert valaki határozottan és ellentmondást nem tűrően képvisel egy véleményt, nem jelenti azt, hogy igaza is van.

Ez különösen veszélyes, amikor a téves információ országos ismertséggel párosul – az ilyen „gurut” követői hiteles információforrásnak tekintik, ami hatalmas felelősséget jelent!
Ám még a guruk is tévedhetnek; így járt a közelmúltban az egyik magyar fitness-celeb életmód specialista is, aki egyenesen valótlan, az orvostudomány mai állásának ellentmondó álláspontját terjesztette, súlyos következményeket okozva.

Ne kövess vakon bárkit!

Új élet, új szabályok

Amikor belevágsz az új életmódba, mindenféleképpen tartsd be ezt az 5 + 1 alapvető szabályt:

  1. Igazi, szakértő forrásból tájékozódj
  2. Több, egymástól független forrást is nézz meg: ha egymásnak ellentmondó tanácsokat adnak, gyanakodj!
  3. Keresd az arany középutat: nem mindig a legtrendibb diéta a legjobb diéta
  4. Próbálj olyan étrendet összeállítani magadnak, amiben „szeretem” ételek vannak és minél kevesebb lemondással jár (a mindennapi csokitorta a legtöbb étrendbe sajnos így sem fér bele…)
  5. Figyelj saját testedre: lehet, hogy ami másnál bevált, az nálad nem működik. Ne félj változtatni!

+1: Ne felejtsd el: nem fogyókúra, hanem életmódváltás! Gondolkodj hosszú távon és a célod a jobb, egészségesebb élet legyen! A fogyás csak egy kellemes „mellékhatás”:)

Ha betartod és követed ezt a néhány egyszerű szabályt, akkor az új étrended nem tortúra lesz, hanem egy olyan váltás, aminek hamarosan érezni és élvezni fogod jótékony hatásait!

Szólj hozzá

táplálkozás fogyókúra diéta egészséges életmód kalóriaszámolás FitProjekt