2015. júl 29.

Árthat-e a gyümölcscukor?

írta: FitProjekt
Árthat-e a gyümölcscukor?

dreamstime_xl_50332259_1.jpg

Ugye te is olvastad már az egyes termékek csomagolásán, hogy fruktózt tartalmaz? Sokan máris visszateszik a polcra, hiszen ez valamilyen mesterséges anyagnak tűnik. De mi a helyzet a gyümölcscukorral? Ja, az természetes, ergo egészséges!
De valóban így van? Jót tesz neked a gyümölcscukor? És a fruktóz? Olvass tovább, mert a mai cikkünk ezt boncolgatja!

Bizonyára már te is tudod, hogy a fruktóz nem egy laboratóriumban előállított rettenet, hanem a gyümölcscukor másik elnevezése. Természetes, egészséges alapanyag, legalábbis ha megfelelő formában és mennyiségben kerül a szervezetbe. Ám ezt is túlzásba lehet vinni! Ha rossz forrásból kerül hozzád vagy ha „túladagolod”, különféle betegségek kialakulásában segédkezhet, például az inzulin-rezisztencia, a kardiovaszkuláris betegségek, cukorbetegség, köszvény.

Mi is az a gyümölcscukor és miben található?

Ha bele akarunk menni a részletekbe, akkor a gyümölcscukor, vagy fruktóz egy monoszacharida, a glükóz izomerje. Ez magyarul azt jelenti, hogy vegyi összetétele és súlya ugyanolyan, mint a szőlőcukor néven is ismert glükózé, csak a szerkezete és különféle sajátosságai térnek el tőle.
A gyümölcscukor önmagában, vagy a szőlőcukorral társulva rengeteg élelmiszerben megtalálható. Alapesetben a fruktóz természetes forrásai a gyümölcsök és a méz.

Sajnos hazánkban mind a gyümölcs-, mind a mézfogyasztás igen csekély (kivéve a lelkes Fitprojekt-felhasználókat, ugye?), ezért elmondható, hogy szervezetünk leggyakrabban mesterséges forrásból származó gyümölcscukorral találkozik.
Ilyen például az édesítésre előszeretettel használt, magas fruktóztartalommal rendelkező kukoricaszirup, illetve egy másik szirup, az úgynevezett invertcukor.

A gyümölcscukor egészségügyi hatásai

Míg az egészséges gyümölcscukor fogyasztásának nincsen semmi káros mellékhatása, a mesterséges fruktóz már annál több gondot okozhat a szervezetben:

  • A mesterséges fruktóz hizlal

Az éhségérzetért ugyanis egy ghrelin nevű hormon felelős, ami a gyomorban termelődik. Az egészséges étkezés ezt a hormontermelést leállítja, innen tudod, hogy már nem vagy éhes.
A mesterséges fruktóz ellenben nem befolyásolja ennek szintjét, így ugyanolyan éhesnek érzed magad.
Mivel továbbra is kopog a szemed, így többet eszel, mint amennyire a szervezetednek szüksége van, vagyis a mesterséges fruktózzal ízesített élelmiszerek növelik az elhízás, és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

  • A mesterséges fruktóz „alkoholbetegséget” okozhat
    A fruktóz fokozza a májban a zsírképződést is, ezáltal az úgynevezett „zsírmáj”-hoz hasonló elváltozás alakulhat ki a szervezetben. És tudod, mi okoz még zsírmájat? A túlzott alkoholfogyasztás.
  • A mesterséges fruktóz számtalan egyéb betegség kialakulásában is szerepet játszik
    A túlzott gyümölcscukor fogyasztás növeli a metabolikus szindróma kialakulását, ebben az esetben az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség, és a dislypidaemia (kóros vérzsírszint) a magas vérnyomással együtt jelenik meg.
  • Most kapj a szívedhez!
    Mindezeken túl a fruktóz a szív- és érrendszeri megbetegedések és a köszvény kockázati tényezője is, sőt, a szürkehályog kialakulásának kockázatát is növeli. Felszívódása a bélrendszerből csak bizonyos mértékig képes megvalósulni, ezért túlzott fogyasztása haspuffadást, laza székletet, hasmenést okozhat.

Mennyi fruktózt fogyasztunk?

A fruktóz magyarországi fogyasztására nincsenek átfogó adatok, ezért az amerikai kutatásokat olvasgattuk, hogy rámutassunk a félelmetes adatokra.
Az USÁban a kétezres évek elején a fruktóz szirup fogyasztása magasabb volt, mint a felhasznált egyéb cukoré. A Földön 1970-ben 35 millió, 1990-ben 55 millió, de 2000-ben már 64 millió tonna fruktózt használtak, eközben a cukorfogyasztás is megnőtt, 70 millió tonnáról 128 millióra – majdnem duplájára!.

A gyümölcscukor forrása gyermekkorban jellemzően nagyjából arányosan oszlik meg a gyümölcsök, valamint az üdítőitalok és az édességek között, míg a 12-18 éves korosztályban egy 1988-1994 között végzett amerikai kutatásban a fruktóz 45%-a az üdítőitalokból származott.

Hogyan győzd le a mesterséges gyümölcscukrot?

Egyre több élelmiszerben van mesterséges fruktóz, így akarva-akaratlanul is egyre többet fogyasztunk belőle.
És ezzel fokozatosan növeljük a különféle betegségek kockázatát.

A megoldás: egyél kevesebb fruktózt ;)

De ne a gyümölcsöket, és a természetes gyümölcscukrot vond meg magadtól, sőt! Ezek fogyasztását inkább növeld, és mellette folyamatosan ellenőrizd egyéb élelmiszereidet, és kerüld azt, aminek a fruktóz szerepel az összetevői között.

Emellett pedig – mi mást is mondhatnánk? – mozogj sokat, mert az inaktív életvitel tovább súlyosbítja a mesterséges gyümölcscukor negatív hatásait.

Különben is:

a rendszeres testmozgás a hosszú élet titka!
No meg az egészséges, feszes, szexi testalkaté ;)

 

Szólj hozzá

cukorbetegség szénhidrát egészséges táplálkozás fruktóz gyümölcscukor rendszeres testmozgás kalóriaszámolás FitProjekt mesterséges fruktóz