2015. júl 24.

Ne szeresd pocakot! – így tesz beteggé a hastájéki zsír

írta: FitProjekt
Ne szeresd pocakot! – így tesz beteggé a hastájéki zsír

A népnyelv által gyakran sörhasnak nevezett kisebb-nagyobb pocak leginkább a férfiak visszatérő problémája. A legtöbb embert csak a látványa zavarja, ezért próbál megszabadulni tőle, de fontos tudnod, hogy a pocak eltüntetése az életedet is megmentheti! A hastájéki zsírtömeg ugyanis különböző, gyakran halálos betegségek kialakulását segítheti elő.

Miért veszélyes a hastájéki zsír megjelenése?

fitprojekt_testosszetetel-698x1024.jpg

A megfelelő és rendszeres mozgás hiánya az arra hajlamosaknál (mely hajlam igazán pontos okát még mindig homály fedi) hastájékon fokozott zsírlerakodáshoz vezet. Talán hihetetlen, de a hajlamon túl még a szociális hálónk is hozzájárul a túlsúly kialakulásához. Mint ahogyan a kórokozók terjedésében is szerepe van a szociális kapcsolatoknak, úgy a testsúlyunk is függ attól, hogy kikkel vesszük körbe magunkat. Választott kapcsolataink sokkal inkább befolyásolják testsúlyunk alakulását, mint a genetika (Christakis & Fowler, 2007).
Tévedés azonban azt gondolni, hogy a hastájéki zsír csak a bőröd alatt gyűlik össze: zsírszövetek jelennek meg a hasüreg belsejében is, vagyis a pocak a szervek között is folytatódik!

Pischon és munkatársai 2008-as kutatása szerint még viszonylag nagy mennyiségű bőr alatti zsírszövetnek sincs különösebb káros hatása, sőt, az bizonyos esetekben még védelmet is nyújthat krónikus betegségek ellen. Ezzel szemben a belső szervek közötti, valamint a májban és az izmokban megjelenő zsírszövetek hátrányos hatása egyértelműen bizonyított.

A hasüregben megnövekedett zsírtömeg ugyanis növeli többek között a 2-es típusú cukorbetegség, a vastagbélrák, a mellrák, a demencia és a depresszió kialakulásának esélyeit is.
A hastájékon kialakuló túlsúly rendszeres gyulladások okozója is, a krónikus gyulladás pedig például az inzulin rezisztencia, a tumorok növekedése, és az érelmeszesedés kórfejlődésében is komoly szerepet játszik. ( Bente K. Pedersen: The diseasome of physical inactivity – and the role of myokines in muscle). A megnövekedett mennyiségű hasüregi zsírtömeg sok, egyéb okból bekövetkező halálesettel is összefüggésbe hozható, még az átlagos testalkatú emberek esetében is, függetlenül testtömeg indexüktől (BMI).

megtanitunk_a_fitt_eletre.png

Magyarországon sok férfi „büszke” hasára; bizonyára te is hallottad már a mondást, hogy a férfi 100 kiló alatt nem is férfi, vagy hogy minden mestermű fölé szükségeltetik egy kupola…
A pocak-problémát el lehet ütni néhány jól begyakorolt poénnal, de nem érdemes: amikor sörhasad növeled, szó szerint az életeddel játszol!

Mozogj az életedért!

A mindennapos mozgás mennyisége, és a kialakuló hasüregi zsírtömeg között közvetlen összefüggés van. Egy kísérletben például fiatal, egészséges férfiak egy csoportja a kívánatos 10 000 lépésről 1500-ra csökkentette napi lépésszámát. A változás 7%-os hasüregi zsírszövet tömegnövekedéssel járt: teljes zsírszövet tömegük nem változott, viszont csökkent a zsírt leszámított tömegük és a testtömeg indexük. A testmozgás csökkenése tehát a hasüregi zsírtömeg növekedésével és a glükóz és lipid anyagcsere csökkenésével jár. Rendszeres testmozgással azonban elégetheted ezt a zsírt, megszabadulhatsz a pocaktól, ezzel egyidejűleg pedig egyfajta gyulladás gátló hatás is jelentkezik, ami segít megelőzni a fenti borzalmas „mellékhatásokat”.
Az edzés során a vázizomzatod különböző, miokin nevű anyagokat termel, amelyek közül némelyek parakrin, azaz az adott szervben a különböző folyamatok összehangolását végző hatást fejtenek ki, így tovább serkentik a zsírégetést.

Ez a sok tudományos szöveg leegyszerűsítve azt jelenti, hogy amikor elkezdesz mozogni és zsírt égetni, akkor a szervezeted magasabb tempóra kapcsol, és a különböző vegyületek beszállnak a buliba: megtöbbszörözik a testmozgás áldásos hatásait!
Minél többet mozogsz, annál több zsírt égetsz el te, és annál nagyobb hatásfokkal dolgoznak a hormonként viselkedő vegyületek!

Ezen kívül a mozgásnak van egy sor egyéb jótékony hatása is: kiváló stresszoldó, fejleszti az izomzatot, jobban nézel ki tőle, ettől több önbizalmad lesz…
Sőt!
Tudtad, hogy a rendszeres testmozgás lassítja az öregedést és segít az impotencia megelőzésében és leküzdésében?

Végül, de nem utolsósorban: a mozgás és a hastájéki zsír leküzdése segít egy sor komoly betegség elkerülésében, így szó szerint életet menthet.

Szóval, mire vársz még?

Mozgás, le a pocakkal! --> Katt!

Szólj hozzá