2015. máj 13.

Az egészséges életmód elengedhetetlen feltétele

írta: FitProjekt
Az egészséges életmód elengedhetetlen feltétele

Gondolom valami olyan trendi bevezetéssel kéne kezdenünk ezt a komolynak tűnő témát, hogy „az utóbbi időben egyre jobban előtérbe kerül az egészségcentrikus táplálkozás, és az emberek tudatosabban táplálkoznak…” közben pedig ugyanúgy legyűrjük a zsírszalonnát és a lángost annak rendje és módja szerint. Táplálkozási kultúránk része ez, és a legtöbben meg is vannak elégedve ezzel, hiszen úgy a jó ha „kicsitzsíross”. A külföldiek meg nem tudják mi a jó.

Bevallom nehéz is kiigazodni azon, hogy mi a jó és egészséges táplálkozás, mert már mindenki abból akar meggazdagodni, hogy kitalálja a tutit. Együnk úgy, mint az ősemberek, vagy mint a mediterrán olivát szüretelő parasztgyerekek, mert az jó. De miért?! Mert angol tudósok bebizonyították, nem? :-) Szóval itt szeretnénk egy kicsit rendet tenni a fejekben. Persze nem azért, mert mi angol tudósok vagyunk, hanem mert szeretjük megtalálni a logikát és az arany középutat a táplálkozás területén.

Tudod mit dobott ki a google első képnek a „diéták” szóra? Hát valami ilyesmi képeket.

dreamstime_xl_42377611.jpg

Nekem nem okozott különösebb meglepetést, mivel volt már egy sejtésem, hogy a diéta szót az ördögtől valónak gondoljuk. Tegye mindenki szépen a szívére a kezét, és mondja, hogy nem jut eszébe semmi rossz e szó hallatán. Na ugye? Ha végeznénk egy felmérést tuti, hogy a következő szavak jönnének fel: megvonás, sanyargatás, ingerültség, éhezés vagy káposztaleves.

Az angol „diet” szót ezért nem feltétlenül diétának fordítanánk, hanem inkább táplálkozásnak. Azaz olyan ételek összessége, amit nap mint nap megeszünk. És így már nem is lennénk messze a valóságtól, mert, amikor mediterrán vagy szétválasztós „diétáról” beszélünk, akkor inkább az ételek típusára és összetételére vonatkozik az útmutatás, mintsem a mennyiségére (reggelire: 2 főtt tojás – na köszi!)

Tehát jobb lenne, ha a következő kép jutna eszünkbe a diéta és egészséges táplálkozás hallatán.

Pie chart of food pyramid

Persze ezt a megközelítést sokan támadják, mert a forradalmian új „speciális diétákat” könnyebb eladni az újdonságtartalmuk miatt. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy azok egészségesebbek. Ezért van az, hogy jönnek idétlenebbnél idétlenebb ötletek is. Például a fénnyel táplálkozók, mert ha a virágoknak jó, akkor nekünk miért ne lenne az?

A lényeg, hogy a legszélesebb körben elfogadott és elterjedt egészséges táplálkozási mód az előbbi képeken látható. Tehát együnk sok gyümölcsöt és zöldséget, teljes kiőrlésű gabonaféléket, együnk halat és fehér húsokat, a tejtermékekkel, meg a zsírosabb dolgokkal viszont csak óvatosan! Csak az a nem mindegy, hogy mekkora a piramisod, vagyis összesen hány kalóriát viszel be. Mert ehetsz te minden nap 1 vekni teljes kiőrlésű wellness kenyeret, 30 banánt, 2 kiló brokkolit, 1 liter epres light joghurtot és fél kiló harcsafilét, csak nem fogsz jól kinézni.

Tehát tisztában kell lennünk a szervezetünk napi kalóriaszükségletével. Ugye nem tudnád hirtelen megmondani, hogy alapjáraton hány kalóriát éget el a szervezeted? Na erre kínál megoldást a FitProjekt. Csak meg kell adnod a paramétereidet, és a rendszer automatikusan kiadja, hogy mi számodra az ideális testsúly tartomány és mennyi kalóriát éget el a tested naponta. Ha úgy látod, hogy változtatnod kéne a testsúlyodon (legyen az pozitív vagy negatív irányú), akkor beállíthatod azt célként és a gép kiszámolja, hogy ehhez naponta mennyit kéne enned.

A célt legtöbben dátum alapján szokták kitűzni, de ha esetleg az orvosod vagy dietetikusod szigorú diétát javasolt, akkor beállíthatsz egy fix napi keretet is (pl.: 1500kcal/nap).

Ezután nem kell mást tenned, csak betartani a napi limitet, és listázni minden bevitt kalóriát az adatbázis segítségével. Ha pedig nem találsz valamit, akkor megvan a lehetőséged, hogy saját magad vidd föl az elfogyasztott élelmiszert vagy receptet. Ugye, hogy egyszerűnek hangzik? Ha kipróbálod, még könnyebbnek fogod találni.

Az egészséges életmód elengedhetetlen feltétele

Az egészséges testi és lelki egyensúlyunk elérése érdekében azonban nem elég, ha csak az evésre koncentrálunk. A mozgásnak legalább akkora jelentősége van az életünkben, mint az étkezésnek. Sajnos ezt a tényt sokan nem értik meg, vagy csak szimplán nem veszik figyelembe. Számomra érthetetlen módon emberek életeket képesek leélni úgy, hogy semmit nem mozognak rendszeresen a bevásárlókocsi tolásán és a lépcsőn kívül. Remélem Te nem így akarod leélni az életedet…

Na de miért is fontos a mozgás? Megpróbálom nagyon egyszerűen papírra vetni a gondolataimat, mert nem akarlak biológiai magyarázatokba bonyolódni, valószínűleg nem is tudnék. :) Tehát inkább a tapasztalataimra hagyatkoznék.

Egyszerűen jobban érzem magam sportolás után. Igen, sokszor csak utána, mert előfordul, hogy nem vagy éppen a top-on, és kicsit nyögvenyelősen veszed az akadályt. Na de remélem nem kell különösebben magyarázni, hogy miért kelt jó érzést benned, ha valamit teljesítettél. Egyszerűen csak büszke vagy magadra, és megerősíted magad abban, hogy képes vagy elérni a céljaidat. Egy szó mint száz, ha rendszeresen mozogsz, akkor jobban fogod érezni magad. Ezt garantálom.

De nem szabad megfeledkezni a mozgás másik hasznos tulajdonságáról sem, méghozzá, hogy kiválóan égeti a kalóriákat. Ami azt jelenti, hogy a sport által tudod legjobban kordában tartani a napi kalóriafelhasználásodat. De ha Te véletlenül a kínzó és sikertelen fogyókúrák elől menekülve tévedtél az oldalunkra, akkor neked inkább azt mondjuk, hogy ha mozogsz, akkor többet ehetsz. Megoldva így a legtöbb fogyókúra kellemetlen mellékhatását, az éhséget.

Mozogj minél többet, majd az adatbázisunk segítségével keményen üsd be az elégetett kalóriákat, és mi jó étvágyat kívánunk a jól megérdemelt falatokhoz. Figyeld mindig a mutatókat, mert sokat segítenek a célod elérésében.

Én zárom soraimat, és kívánok neked sok sikert a rendszer használatához.

Szólj hozzá

táplálkozás egészség diéta mozgás kalória egészséges táplálkozás egészséges életmód ideális testsúly kalóriaégetés kalóriaszámolás FitProjekt